Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Uudet homopostimerkit ja Mosambikin muoti


Suomen uudet homopostimerkit täältä. Ne perustuvat taiteilija Tom of Finlandin toisen maailmansodan aikaisiin piirroksiin. Sinänsä pidin ideasta, mutta joidenkin merkkien natsihatut jäivät mietityttämään.

Viime aikoina siitä natsihatusta, joka löytyy osasta postimerkkejä, on tullut oikea muotivillitys Mosambikissa tai ainakin Maputossa. En oikein tiedä mitä pitäisi ajatella natsihatun käytöstä fetissinä. Natsihattu liittyy herruuteen ja sikäli se toki teknisesti ajateltuna sopii roolileikkeihin, joissa leikitään vallalla. Mutta tulisiko natsismin symboleihin suhtautua – ainakin makuuhuoneen ulkopuolella – yksinomaan vakavasti eikä unohtaa, että ne liittyvät kansanmurhaan ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.

Monesti hatun Maputon kaduilla tai maan televisiossa nähdessäni ihmettelen, että tietävätkö hatun pitäjät ollenkaan sen historiaa. Nyt mietin, että ymmärsivätkö postimerkkejä suunnitelleet suomalaisetkaan kuulemma maailman parhaiden peruskoulujen maasta. Oliko provokaatio tietoinen? Mutta ehkäpä vielä saamme kuulla tästä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne