Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Renamo ja Frelimo hevosenleikissä

(Päivitys 8.4. STV:n iltauutisten jälkeen: Renamo kieltää hyökänneensä siviilien  kimppuun 6.4.. Sen sijaan se otti heti tuoreeltaan kunnian hyökkäyksestä FIR:n asemalle 4.4.. Renamon puoluejohtaja pitää lehdistötilaisuuden ensi keskiviikkona.) 

Vuodesta 1994 lähtien, jolloin järjestettiin Mosambikin ensimmäiset monipuoluevaalit, on suurin oppositiopuolue Renamo syyttänyt hallitsevaa Frelimoa vaalivilpistä. Konkreettisemmin lähes kahden vuoden ajan Renamon puheenjohtaja Afonso Dhlakama on uhannut loppua Frelimon vallalle milloin vallankumouksen, milloin suurten mielenosoitusten, milloin luotien avulla. Kirjoitin tästä juuri saavuttuani maahan joulukuussa 2011.

Viime viikolla asetelmaan tuli uusi käänne, kun Renamo uhkasi estää seuraavat vaalit. Puolue on jo aiemmin julistanut, ettei aio osallistua vaaleihin näissä oloissa.

Sittemmin Renamon uhkailut ovat kääntyneet pienimuotoiseksi aseelliseksi konfliktiksi. Viimeksi tänään tuli kaksi ruumista ja kaksi siviiliä loukkaantui, kun Renamon militanteiksi oletetut aseistetut miehet koittivat pysäyttää kahta matkustajalinja-autoa. Tästä kertoi ensimmäisenä televisiokanava STV reilu tunti sitten.

Konflikti kärjistyi väkivaltaiseksi keskiviikkona, kun mellakkapoliisi FIR hyökkäsi Renamon paikalliseen päämajaan Muzunguen kaupungissa. Torstaina Renamo kosti iskun hyökkäämällä puolestaan FIR:n paikalliseen päämajaan. Tuloksena oli lehtitietojen mukaan neljä kuollutta poliisia ja 13 haavoittunutta. Poliisi väitti ampuneensa yhden Renamon sotilaan, mutta Renamo kiisti tiedon.

Katolisen kirkon piispat ja muslimijohtajat ovat vedonneet osapuoliin, että ne ylläpitäisivät rauhaa eikä kahdenkymmenen vuoden takaisiin vihollisuuksiin palattaisi. Älyköt ovat myös huolissaan tilanteesta.

P.S. Ytimekäs kannanottoni portugalinkielisessä blogissani:

http://cartasdaterrasonambula.blogspot.com/2013/04/sobre-o-conflito-renamo-frelimo.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne