Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Coca Cola on paskaa, herra ministeri!

Täytyy myöntää, ettei ollut yllätys kuulla alkukuusta, että Coca Colassa, Pepsissä ja joissakin muissa virvoitusjuomissa on syöpää aiheuttavia aineita. Tiedon tarjosi maailmalle amerikkalainen kuluttajantutkimuslaitos Center for Science in the Public Interest. Ei ollut myöskään yllätys, että virvoitusjuomajätit lähtivät pian maailmanlaajuiseen vastaiskuun levittämään väärää tietoa juomiensa vaarattomuudesta.

Valitettavasti ei ollut myöskään yllätys lukea eilen O País -päivälehdestä, että Mosambikin kauppa- ja teollisuusministeri Armando Inroga rauhoitteli kansaa väittämällä, ettei Coca Cola muka olisi terveydelle vaarallista. Haloo, herra ministeri, lapsikin tietää ettei vettä, sokeria ja lisäaineita sisältävä litku voi olla terveellistä! Itse olen saanut mahani kuralle joka kerta, kun olen juonut täällä Coca Colaa muiden vaihtoehtojen puuttuessa. Toivon, että nämä kolme kertaa jäävät viimeisiksi.   

Muraali avenida Eduardo Mondlanella.
Ministerillä ei ollut ehkä vaihtoehtoja. Mosambikissa yhtiö on läsnä kaikkialla. On pieniä ja suuria muraaleja sekä TV- Ja katumainoksia, jotka esittävät Coca Colan menestykkäiden ja kauniiden ihmisten juomana, rekoin, kottikärryin, minitaksein ja perinteisesti pään päällä kylmälaukuin maan jokaiseen kolkkaan ulottuva myyntiverkosto ja myös kotimaiset tehtaat. Esimerkiksi vuokraisäntäni informaalissa parakkibaarissa on tarjolla vain olutta ja kokista ja kokista saa jopa sieltä, "missä Judas hukkasi saappaansa", kuten täällä sanotaan, eli Jumalan selän takaa. Kaiken lisäksi noin neljä kertaa halvemmalla kuin oikeasti ravintoaineita sisältäviä juomia.

Euroopan elintarviketeollisuus-lobby on tunnetusti vahva, mutta kuvitelkaapa asetelma, jossa on liikevaihdoltaan moninkertainen virvoitusjuomajätti ja Mosambikin puoliksi lahjoitusvaroilla kyhätty lilliputtibudjetti. Ministeri halunnee säilyttää Coca Colan maassa hinnalla millä hyvänsä, vaikka juoma tuhoaa kansalaisten terveyden, mosambikilaislasten hampaat ja köyhien perheiden talouden ja vaikka juoman kotimaassa Yhdysvalloissa juomajätti joutui muuttamaan reseptiään, ettei olisi saanut pulloihin syöpävaarasta varoittavaa tekstiä. Ymmärrän, että ministeri ei voi olla kertomatta vaarallista valhettaan, mutta tällaisissa tapauksissa meidän intellektuellien ja taiteilijoiden tehtävä on sanoa totuus: anteeksi herra ministeri, mutta Coca Cola on paskaa.

P.S. Mosambikilaisille tiedoksi, että banaanivaltiomaisuutta löytyy myös Suomesta. Taannoinen pääministerimme alentui Coca Cola Zeron suoranaiseksi mannekiiniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne