Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

torstai 31. elokuuta 2017

Länsimaiset arvot (Karjalainen)


Julkaistu Karjalaisen kolumnipalstallani "Kirjeitä Mosambikista"...

Ihmettelin taannoin puhetta länsimaisista arvoista. Kolmannesta maailmasta katsottuna nämä eivät nimittäin vaikuta erityisen hohdokkailta.

Näitä arvoja oli Petteri Orpo kesäkuussa puolustavinaan tehdessään hajurakoa Jussi Halla-ahon johtoon siirtyneisiin perussuomalaisiin. Kuitenkin myös Halla-aho, Anders Breivik ja muut Islamin vastaiset jihadistit julistavat yhtä lailla olevansa länsimaisuuden asialla kuin tämä Orpo.

Arvopuhe on melkein aina tyhjää ja epämääräistä. Silloin ollaan jo hyvin lähellä kulttuurista rasismia ja syvää tietämättömyyttä, jos suvaitsevaisuuden ja ihmisarvon kunnioittamisen kaltaisia ihanteita yhdistetään yhteen ainoaan kulttuuripiiriin.

Eivätkö ne olleet nimenomaan länsimaita, jotka käynnistivät Atlantin ylittävän orjakaupan, jossa miljoonia afrikkalaisia metsästettiin kuin riistaeläimiä ja vietiin toisiinsa kahlehdittuna Amerikkoihin? Laivat lastattiin ihmisillä kuin sardiinipurkeiksi ja arviolta jopa kolmannes kuoli nälkään, janoon, tauteihin ja raiskauksiin jo matkalla. Liiketoiminta oli kuitenkin niin kannattavaa, että se sieti moisen hävikin.

Ei tarvitse mennä orjanmetsästysaikaan saakka havaitakseen länsimaisten arvojen onttouden. Riittää kun katsoo eurooppalaisten diktatuurien vielä hiljattain kaikkialla maailmassa aiheuttamia kansanmurhia ja sotia. Myös siirtomaista kynsin ja hampain kiinni pitänyt Portugali ja apartheidilla hallittu Etelä-Afrikka olivat mielestään länsimaisen sivistyksen etuvartioita ja niin oli myös Francon Espanja. Laillistetussa rotuerottelussa musta nainen tai mies saattoi päästä hengestään, jos istui väärälle penkille. Yhdysvalloissa mustan miehen ampumiseen saattaa yhä riittää jo huppariin pukeutuminen.

Riittää kun katsoo nykyiselle Välimerelle, johon kaiken aikaa hukkuu pakolaisia ja Euroopan Unionin syvälle Pohjois- ja Länsi-Afrikkaan asti ulottuvaan militaristiseen rajavalvontaan. Riittää, kun katsoo mitä tapahtuu Helsinki-Vantaan lentoasemalla, josta jatkuvasti lähetetään ihmisiä kuolemaan muka turvallisiin maihin.

Guantanamon sotilaskohdassa ja muissa ympäri maailmaa pystytetyissä vankiloissa kidutetaan ja nöyryytetään yhä yksinomaan ei-länsimaalaisia ”vihollistaistelijoita”. Heistä monet eivät ole eläessään tehneet rikosta.

Ei kiitos Orpo ja muut länsimaisten arvojen ja ”sivilisaation” puolustajat. Yhtä paljon kuin jokin hyvä asia, länsimaita yhdistävät voitontavoittelu ja riisto keinoja kaihtamatta. Ihmisarvon kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus ovat puolestaan yleisinhimillisiä arvoja, joiden noudattamisessa länsimaat ja satavuotias Suomi eivät pärjää edelleenkään erityisen hyvin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja viimeisiä päiviä Itä-Suomen yliopiston tohtoriopiskelijana, janne.juhana@gmail.com .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne