Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

torstai 15. marraskuuta 2012

Maputo 15.11: Epävirallinen yleislakko Maputossa ja Matolassa

Päivitys 16.11. klo 11: Tiedotusvälineet antavat edelleen hyvin vähän tietoa, mutta vaikuttaa siltä, että suur-Maputo on palannut arkeen ja ihmiset töihin. Tiedon puutteesta johtuen on vaikea vielä tehdä suuremmin johtopäätöksiä, mutta eilinen protesti ei näyttäisi muuttuneen väkivaltaiseksi, päinvastoin kuin vuosina 2008 ja 2010, ainakaan laajemmassa mittakaavassa. Myös raskaasti aseistettu nopean toiminnan poliisi FIR oli ilmeisesti ohjeistettu välttämään provokaatioita. Televisiossa (STV) muun muassa näytettiin eilen (n. klo 14) kuinka poliisi sammutti autonrengaspaloa.    


Maputo 15.11. klo 14.45. Chiquelenen, Magoaninen ja Malangan kaupunginosissa noin kello 10:ltä alkaneessa protestissa suljettiin kaupungin sisäänmenoteitä muun muassa palavin autonrenkain. Tapahtumat käynnisti linja-autolipun lokakuisen hinnannostopäätöksen tämänaamuinen toimeenpano. Sittemmin protesti on levinnyt myös muihin kaupunginosiin, mutta kaupungin varsinaisessa keskustassa on rauhallista. Suuri osa kaupunkilaisista on lähtenyt töistä kotiin viimeistään alkuiltapäivästä – monet kävellen, koska julkinen liikenne ei ole toiminnassa. Myös kaupat ovat enimmäkseen kiinni.

Tiedotuksen säännöstelyä

Valtio pyrki aluksi hillitsemään protestia tiedonsaantia säännöstelemällä, vaikka varsinaista virallista sensuuria ei Mosambikissa ole. Yleisimmän matkapuhelinoperaattorin MCelin, joka on erityisesti lähiöiden köyhemmän väen käytössä, verkko ei toiminut, mutta käyttämäni Vodacom toimi miltei normaalisti. Tiedotusvälineet eivät aluksi kertoneet tapahtumista yhtä tai kahta itsenäistä radiokanavaa lukuun ottamatta, joihin kaupunkilaiset soittivat kertoen havainnoistaan. Oli lähes surkuhupaisaa, kun Portugalin yleisradioyhtiön televisiokanava RTP África kertoi tänään aamupäivällä Portugalin ja Espanjan eilisistä mielenosoituksista ja yleislakoista, ja uutiskuvissa kivet lensivät ja mellakkapoliisin pamppu heilui. Etelä-Euroopan levottomuudet mainittiin lyhyesti myös valtion omistaman televisiokanavan TVM:n uutisissa. Sen sijaan Mosambikin vastaavista meneillään olevista tapahtumista ei mainittu kotimaisilla kanavilla sanaakaan. Myös yksityiset televisiokanavat STV ja TV Miramar vaikenivat aina puolille päiville asti. STV:ssä esimerkiksi keskusteltiin suorassa lähetyksessä rintasyövästä. Puolen päivän jälkeen STV ja Miramar alkoivat kertoa tapahtumista, mutta TVM jatkoi vaikenemistaan. Uutissulun, jonka toimintamekanismeista ei ole tarkempaa tietoa, seurauksena varsin villitkin huhut alkoivat kiertää.

Tiedotusvälineet eivät varoittaneet riskeistä myöskään etukäteen, mutta siitäkään huolimatta lakon alkaminen tuskin oli juuri kenellekään yllätys. Erityisesti lähiöiden väki ehti puhua yleislakosta useita viikkoja, mutta yksityiskohdat, kuten alkamisaika olivat hämärän peitossa. Myöskään lakkoon kutsuvat tekstiviestit eivät kiertäneet enää, kuten edellisten vastaavien levottomuuksien jälkeen helmikuussa 2008 ja syyskuussa 2010. 

Hinnankorotus suututti

Kaupunkilaisia palaamassa kotiin puolilta päivin.
Kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa korottaa Chapa-minibussin lipun hintaa 5:stä 7,5 meticaliin lyhyemmillä matkoilla ja 7,5 meticalista 9 meticaliin pidemmillä matkoilla. Hinnankorotuspäätös närkästytti erityisesti kaukana keskustasta asuvat pienipalkkaiset työntekijät tai epäviralliset katukaupustelijat, joiden tuloista bussiliput haukkaavat enimmillään yli tuhat meticalia minimipalkan jäädessä alimmillaan reiluun 2000 meticaliin. Toisaalta kustannusten säännöllisesti noustessa kaupungin on kallista tukea lipun hintaa. 

Vaikka tapahtumia kutsutaan yleisesti lakoksi, protestin takana ei ole yksikään ammattiliitto tai kansalaisjärjestö. Itsenäinen lehdistö on pitkään valittanut sitä, että Mosambikista puuttuu työntekijöiden luottamusta nauttiva ammattiyhdistysliike, jonka vuoksi tällaiset yhteiskunnalliset kamppailut eivät ole kenenkään hallinnassa.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne