Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

tiistai 11. marraskuuta 2014

Rispektii,veljet! Afrikan räppärit kulkevat omia polkujaan (Karjalainen)


Karjalaisen kolumnejani. Alkuperäinen otsikkoni oli "Rispektii veljet!" ilman kakkosotsikkoa. Afrikasta löytyy toki myös sovinistista räppiä, samoin kuin mantereen ulkopuolelta "tiedostavaa".

Tricia Rose 2008: The Hip Hop Wars: What We Talk About When We Talk About Hip Hop - and Why It Matters. Basic Civitas Books.

Tupac Amaru Shakur, levätköön rauhassa, oli pikkurikollisen elämän epätoivoisuudesta riimittelevä räppäri, joka kunnostautui myös toisten mustien nuorten miesten panettelussa. Mahdollisesti siksi hän kuoli ennen aikojaan vuonna 1997. En tuolloin juuri välittänyt 2pacista, mutta kun nykyisiä sutenöörityypin miehiä ja tyrkkyjä naisia viliseviä kaupallisia räpvideoita katsoo, runollisia laitapuolen tarinoita kertonutta artistia tulee ikävä. Enkä taida olla ainoa, sillä vainaasta kertova musikaali nähdään pian New Yorkin Broadwayllä.

Kulttuuritieteilijä Rose on Bronxin old school -aikojen kasvatti ja hip hop -tutkimuksen uranuurtajia 1994 julkaistulla kirjallaan Black Noise, joka kertoi hip hopista monikulttuurisena, positiivisena, yhteisöllisenä ja rasismin vastaisena työpajana. Uudemman kirjan sävy on toinen, sillä 1990-luvun puolivälin jälkeen tapahtuneet muutokset räpissä ja nimenomaan sen kaupallisessa valtavirrassa ovat Rosen mukaan olleet hyvin kielteisiä, erityisesti mustille naisille. Kirjassaan Rose analysoi Yhdysvaltain monesti moralistisia julkisia keskusteluja räpistä, räpin nykytilaa ja tulevaisuutta. Löysin Tricia Rosen mainion kirjan gangsta-räpistä Durbanin yliopiston musiikkikirjastosta.


Miksi räpistä ylipäänsä tulisi olla kiinnostunut? Eikös se ole kovin marginaalinen genre? Väärin, Rose korjaa. Räp on historian suosituin mustan musiikin laji ja esimerkiksi Yhdysvaltain hittilistojen kappaleista suurin osa on yleensä räppiä. Räp vaikuttaa voimakkaasti paitsi mustien nuorten käsityksiin sukupuolisuudesta ja identiteettiin myös muiden ryhmien käsityksiin. Valkoiset nuoret ovat jo yli 15 vuotta olleet räpin suurin kuluttajaryhmä.

Ongelmana on, että nykyinen valtavirtaräp esittää mustat amerikkalaiset valkoisten kehittämien stereotyyppien mukaisesti. Miehet ovat väkivaltaisia sutenöörityyppejä, nilkkejä ja säätäjiä ja naiset huorahtavia, prostituoituja ja seksi-objekteja. Vaikka valtavirtaräp ei ole ainoa sukupuolisortoa uusintava ilmaisumuoto, nimenomaan mustiin naisiin kohdistuvassa leimaamisessa se on ylivoimaisesti merkittävin. Rose tyrmää niin konservatiivisen kritiikin siitä, että seksismi olisi räpin syytä kuin hurskaan liberaalit puolustelut, etteikö räp muka lainkaan olisi vastuussa seksismistä. Kukaan aikalaisemme ei luonut seksismiä, mutta voimme joko kamppailla sitä vastaan tai jäädä osaksi ongelmaa, Rose julistaa.

Entäpä muualla maailmassa? Vaikka useimmat räpiä käsittelevät tutkimukset ja jopa ulkoamerikkalaiseen räppiin keskittyvät antologiat mainitsevat Afrikan ainoastaan afro-amerikkalaisuuden merkityksessä, on räpistä tullut kaikkialla Afrikassa äärimmäisen suosittua ja vallanpitäjien monesti inhoamaa protestimusiikkia. Amerikkalaisia toki jäljitellään, mutta esikuvat löytyvät, yllättävää kyllä, ennemminkin hip hopin niin sanotun ensimmäisen kultakauden (n. 1985–1995) kriittisistä artisteista kuin naisia halventavista gangstoista. Ainakin eteläisimmässä Afrikassa räppärit ovat välttyneet amerikkalaisten virkaveljiensä pahimmilta rimanalituksilta. Lienevätkö gangsta-räppärit kuitenkin onnistuneet pilaamaan musiikkityylin maineen mosambikilaisnaisten keskuudessa, sillä naisia ei räp-keikoilla juuri näy. Myös artistien keskuudessakin korkkari- ja capulana-väki on toistaiseksi pahasti aliedustettuna.

Janne Rantala on joensuulainen kulttuuriantropologi, joka tutkii tällä hetkellä räppiä eteläisessä Afrikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne