Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kansanuutiset & Voima: "Olivatko Zimbabwen maanvaltaukset sittenkin menestys?"

Tässä jälleen yksi esimerkki todellisuudesta, joka ei vuosiin kelvannut länsimaiselle lehdistölle tai yleisölle: maatalouden menestystarinasta (ilman apua) Zimbabwessa.

Kansanuutisiin kirjoittamaani kirja-arvosteluun pääset tästä ja Voima/ Fifi -juttuuni tästä.
2 kommenttia:

 1. Jutusta:

  "Maareformi tuomittiin katastrofiksi, jossa tuotanto romahti --"

  "-- tärkeimpien viljelykasvien, kuten maissin ja soijan, tuotanto on palannut lähes [!] valtauksia edeltävälle tasolle."

  "Aiempaa pienemmät tilat työllistävät nyt miljoona ihmistä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin ennen reformia."

  Tuotanto on siis hieman aiempaa alemmalla tasolla, mutta työtä tarvitaan 4 kertaa aiempaa enemmän?! Eikö tuottavuuden täydellinen romahtaminen oikeuta puhumaan katastrofista?

  VastaaPoista
 2. Hyvä Anonyymi,

  Kiitos kommentista. Tuo kysymys on toki oikeutettu, mutta on otettava huomioon, että ZImbabwen kaltaisessa maassa neljä kertaa enemmän työllistävä maatalous vähentää köyhyyttä paljon tehokkaammin kuin 1990-luvun pääomavaltainen vientitalous. Ne muut olisivat nyt työttömiä.

  Lisäksi täytynee ottaa huomioon se, että monet aloittivat aivan tyhjästä, joten kymmenen vuotta on aika lyhyt aika päästä samalla tuotannon tasolle kuin valkoiset viljelijät, joista monet aloittivat jo toisen maailmansodan jälkeen.

  Arvostelija

  VastaaPoista

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne