Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

tiistai 24. tammikuuta 2012

Myrskytuhot jatkuvat Keski-Mosambikissa

(Täydennykseksi edelliseen kirjeeseen)

Katson velvollisuudekseni raportoida, että vaikka Maputo on jo enimmäkseen selvinnyt sateista, jatkuvat nyt Funsoksi nimetyn ja sykloniksi äityneen myrskyn ja sen aiheuttaman tulvan tuhot Zambezian, Inhambanen ja Quelimanen maakunnissa. En ole mistään tavoittanut kunnollisia yhteenvetoja, mutta tämän päivän Notícias- ja O País -sanomalehdissä kerrottiin, että Zambeziassa on tullut 11 kuolonuhria, siis entisten viiden lisäksi. Lisäksi useita kymmeniä on jo loukkaantunut ja satoja, ellei tuhansia, asuntoja on huuhtoutunut vesimassojen mukana. Noin sata kilometriä pohjoiseen Maputosta maan päätie on katkennut kokonaan. Viranomaisten mukaan kestää vielä muutaman päivän ennen kuin tie on taas käytössä.

"Saappaat 5 Mt". Pojat tuuraavat isoveljiään.
P.S. Reilun kilometrin päässä asunnostani työttömät nuoret miehet ovat perustaneet saappaiden vuokrausbisneksen, että kulkijat pääsisivät noin 200 metrin pituisen lätäkön ylitse kuivin jaloin. Vuokrasin itse saappaat kävellessäni perjantaina kampukselta kotiin. Markkinatalouden näkökulmastahan tämä on tervettä yritteliäisyyttä, mutta naapurini paheksui sitä, että nuorukaiset tällä tavoin käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Kahden taloudellisen ajattelutavan ristiriita? 

P.P.S. Kuinka moni suomalaislukija on kuullut täällä yli viikon kestäneistä koettelemuksista? Pikaisen surffailun perusteella oletan, ettei kovinkaan moni. Tämä on taas yksi esimerkki tietämättömyyden epävastavuoroisuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että länsimaiden asukkaat voivat olla paljon tietämättömämpiä esimerkiksi Afrikasta kuin afrikkalaiset länsimaista. Itseasiassa sain alkujaan tietää tapaninpäivän myrskyistä Suomessa mosambikilaisen ystäväni tekstiviestin ansiosta, mutta nämä säät eivät taida uutiskynnystä pohjoisessa juuri ylittää.

2 kommenttia:

  1. Kiitos raportoinnista, Janne. Olet aivan oikeassa: eipä ole täällä kuultu Mosambikin tulvista mitään. Sen sijaan annettiin pakkasvaroitus... No, ehkä ei syyttä. Kello on 22.30 ja pakkasta Joensuussa -31.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, hyvä ohjaajani.

    Oho, no onpas kylmää 60 astetta eroa tänne Maputoon, jossa hiki virtaa. Saapa nähdä saanko lukea pakkasvaroituksesta tämän päivän Notíciaksesta tai kuulenko siitä joltakulta kollegalta?

    t. Janne

    VastaaPoista

Ole hyvä ja jätä kommenttisi tähän, kommentointi ei vaadi rekisteröintiä. Kiitän jo etukäteen. Ystävällisesti, Janne