Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

torstai 24. huhtikuuta 2014

Kirjeitä Etelä-Afrikasta (Global Finland)

Tässä ensimmäinen (avoin)  kirjeeni (äidilleni) Etelä-Afrikasta, jossa vietän kaksi kuukautta tutkijavieraana Rhodes-yliopistossa kirjoittamassa ja luennoimassa.
Global Finland -blogi, 24.4.2014

Hei, äiti.

Bussimatka meluisasta, rähjäisestä, kaoottisesta, mutta keinuvan soivasta suurkaupungista Maputosta hiljaiseen Grahamstowniin kesti vuorokauden. Eikä ihme.

Vajaan 70 000 asukkaan yliopistokaupunki sijaitsee Hyväntoivonniemen itäpuolella Afrikan hyisessä eteläpäässä.

Apartheidin perintö

Kirjoitan kirjettäni kahvilassa, jossa olisi apartheidin vielä vallitessa epäilemättä ollut kyltti: whites only! (vain valkoisille). Ei täällä vieläkään silti mustia ole, vaikka valkoisia kaupungin asukkaista on vain 8,4 prosenttia.

Tämä ei ole varsinainen opiskelijakahvila eikä paikallinen xhosa-kansa perinteisesti juo oikeaa kahvia vaan sikuri-kahvisekoitetta.
Whites only
Valkoisten asuma-alueelle on jäänyt kadunnimi "Whites". Kuva: Janne Rantala.
Muita lähinnä valkoisten kansoittamia tiloja ovat vaikkapa klassisen musiikin konsertit. Toisaalta eipä kansanomaisessa fish and chips -ravintolassa eikä pikkukaupungin pitkissä käteislainajonoissa näkynyt valkoisia, vaikka Johannesburgin Park Stationilla ehkä tapasitkin valkoisia kerjäläisiä.

Kaupungin sisääntulotiellä näin afrikkalaisväestön asuinalueita peltikattoineen ja ulkotulineen, mutta keskusta tuo mieleen Länsi-Euroopan pikkukaupungit, joissa matalien kivitalojen yli kurkottavat goottilaiset kirkot.

Kaduilla ei soi Mosambikin humppa, marrabenta, eikä nuorten miesten kaljoittelumusiikki pandza, joita Maputossa kuulit, ei edes apartheidin lakkauttamisen soundtrackina reilut pari vuosikymmentä soinut kevytmielinen kwaito.

 

Lehmiä ja metroasemia

Kaupunki on hiljainen kuin syntymäkaupunkisi Joensuu, vaikka suurehkon yliopiston ansiosta molemmissa on toki kulttuurielämää kokoaan enemmän. Taloudellista valtaa kaupungeissa pitävät valkoiset rikkaat heteromiehet, kuten aikoinaan siirtomaajärjestelmässä.

Siitä merkkinä eräät kaupalliset tilat Joensuussa muistuttavat metroasemia ilman metroa.

Grahamstownissa maaseudun läheisyyttä ei samalla tavoin peitellä. Jo bussin ikkunasta näin ensimmäiset, ilmeisesti townshipistä karanneet lehmät. Seuraavana päivänä jouduin tunkeutumaan viiden sarvipään muodostaman katusulun lävitse.

 

 Kirjeitä kotiin

Maputossa viimeisenä päivänä kahlasin trooppisen sateen valtaamilla kaduilla ja sain ikävän nuhan, jonka paranemista tuskin edistää Itä-Kapin syksyn kolea, sateinen ja tuulinen sää.

Muuten kaikki on hyvin ja pidän musiikkilaitoksen kollegoista. Kaipa siksi epäonnistuin yrityksessäni mukailla kolonialismin aikaisten kaivosmiesmuusikoiden sinisävyisiä kappaleita.

Ne olivat monesti kuin paikallisyhteisöä ikävöivien miesten kitaralla säestettyjä kirjeitä kotiin Johannesburgin vankilamaisista asuntoloista. Kotoväki kuuli kirjeet useimmiten radiosta.

Kirjoittaja tutkii Mosambikin kantaa ottavaa populaarimusiikkia, tällä hetkellä Rhodes-yliopiston vieraana Grahamstownissa.


JANNE RANTALA 24.4.2014

Päädyin räppivideolle (Karjalainen)

Tässä lisää sanomalehti Karjalaisen kolumneja. Mainittuun videoon, jota sattumalta tähditän pääsee täältä, karaokeversioon puolestaan täältä.

Kerroin aiemmin tällä palstalla räppäri Azagaian uuden levyn lanseeraustapahtumasta, mutta en tullut maininneeksi, että osallistuin siellä uuden videon kuvauksiin. Video Homem Bomba, joka muuten löytyy youtubesta, on yhteiskuntakriittinen kappale, jossa reilut sata räpin ystävää esiintyy mustavalkoisina mustaa taustaa vasten. Mukana on underground-henkisesti sekä kokeneita räppäreitä että meitä tavallisia musiikin ystäviä (Miialle kiitos törkeän kirjoitusvirheen huomioimisesta).

https://i1.ytimg.com/vi/MLZCVJI453Q/mqdefault.jpg
Kuva räppäri Azagaian videosta Homem Bomba.
En kyllä haluaisi liioitella playback-keikasta syntynyttä mainetta. Jos ei henkilökohtaisesti tunne niin noin sekunnin pätkästä minua tuskin edes tunnistaa. Vuokraemäntä tyttärineen kyllä bongasivat minut, kun videota esitettiin Mosambikin televisiokanavilla, samoin naapurihuoneessa kirjoittava folkloristiikan professori. Viime perjantaina haastattelemani nuori filosofi-muusikko kehui esiintymistäni jopa komeaksi.

Azagaian edellinen albumi Babalaze kertoi itsenäisyyden nostattamien odotusten luhistumisesta, kurjuudesta ja taloudellisesta epätasa-arvosta. Albumi ja sen jälkeen tapahtunut kansannousu toi nuorelle miehelle vallankumouksellisen viitan, josta oli rutkasti myös haittaa. Hänestä tuli tietyissä piireissä persona non grata. Sosiologit kritisoivat artistia pitkissä poleemisissa blogeissaan ja valtion omistamassa sanomalehdessä. Yleinen syyttäjä kutsui artistin kuulusteluun muka epäiltynä väkivaltaan yllyttämisestä. Hyökkäyksen mittakaavasta kertoo, että olen koostanut kritiikeistä ja lyhyemmistä myönteisistä kommenteista yli 70-sivuisen mapin.

Uutuuslevyn nimi Cubaliwa tarkoittaa shonan kielellä uudelleensyntymää. Albumin ja myös uuden videon keskeisenä ideana on kansalaisten, myös meidän maailmankansalaisten, osallistaminen. Ei enää riitä, että räppärit tai tutkivat journalistit paljastavat epäkohtia vaan pallo on koko kansalla. Video onkin kuin rytmikäs adressi, johon kutsuttiin monenikäisiä ja näköisiä allekirjoittajia. Mustavalkoisuus, taustattomuus ja kaupallisesta räpistä tutun tuotesijoittelun puuttuminen alleviivaa sanomaa ja kollektiivista toimijuutta.

Itse osallistuin kahden pätkän nauhoitukseen, joista ensimmäisessä kysytään, että miten maa, joka ei tuota mitään voi muka selvitä: ”Jopa tomaatit kansan täytyy tuoda, sillä sikäli jos tomaatteja on, tyytyvät poliitikot raapimaan niitä.” Sanoitus viittaa maan teollisuustuotannon alasajoon 1980–1990-lukujen rakennesopeutusohjelmissa. Kunnollisen jakelujärjestelmän puuttuessa tuhannet mukherista-mammat, joihin Azagaian ja monen muunkin nuoren muusikon äiti muuten lukeutui, tuovat tomaatteja ja lähes mitä tahansa Etelä-Afrikasta laatikko kerrallaan päänsä päällä, ja pakkaavat sitten tavaran muutenkin täpötäysiin chapa-minibusseihin. Ne on kyhätty ikälopuista Toyota Hiace -pakettiautoista. Vaikka Mosambikissa on valtavasti hedelmällistä maata niin kotimaiset tomaatit löytyvät kappaleen mukaan lähinnä poliitikkojen navan alta. Sarkastinen kohta oli minusta vaikea räpätä muutaman toisiaan nopeasti seuranneen vaikean äänteen vuoksi. Lieneekö tästä johtuen jäin videon dramaattiseen kuoro-osuuteen, jossa puolestani laulan: ”Kaikilla on rajansa/ jonka ylityttyä sydän ei enää siedä/ täytyy taistella elääkseen/ ja etsiäkseen ulospääsy.”

Kirjoittaja tuottaa ja tiedottaa kaduilla ja kampuksilla, tällä haavaa Maputossa www.unissakavelijamaasta.blogspot.com

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Vastentahtoinen oppitunti Zimbabwesta (Kanava)

Tässä Kanavassa syyskuussa 2013 julkaistu esseeni eteläisen Afrikan maaongelmasta alkuperäisversiona...

Zimbabwen kauhisteltu maauudistus onkin uusimman tutkimuksen mukaan ollut menestys. Uudisviljelijöiden pientilat tuottavat yhtä paljon ja työllistävät moninkertaisesti verrattuna valkoisten viljelijöiden suurtiloihin 1990-luvulla.

Jo roomalaiset palkitsivat sotilaita suurilla maatiloilla ja niin tekivät myöhemmin myös aikoinaan osin roomalaisvallan alle jääneiden brittien jälkeläiset. Toisen maailmansodan jälkeen valkoisille brittisotilaille annettiin valtavia maa-alueita eteläisen Afrikan vilja-aitaksi kutsutusta Etelä-Rhodesiasta. Silloiset bantu-kansoihin kuuluneet viljelijät perheineen kuljetettiin rekoilla mailtaan ja heidän talojaan poltettiin. Tapahtumat eivät olleet Zimbabwen 1800-luvun lopussa alkaneen kolonisoinnin alku, mutta ne pahensivat maaongelmaa dramaattisesti johtaen mustien vastarintaan ja itsenäisyyssotaan vuosina 1966–1980. Siinä kuoli 40000 ihmistä. Vapaustaistelijat, joista moni oli myös taistellut Britannian joukoissa saamatta kuitenkaan maata, kuten valkoiset sotasankarit, taistelivat paitsi maansa, myös hyvin konkreettisesti viljelysmaan puolesta.

Itsenäisyys saavutettiin vuonna 1980 nykyisen presidentin Robert Mugaben johtaman Zanu-vapautusliikeen johdolla. Rhodesiasta tuli Zimbabwe. Vapaustaistelijat luonnollisesti olettivat saavansa isiensä menettämiä maita takaisin. Olihan heille kerrottu, että itsenäisyyskamppailun keskeisiä tavoitteita on maan palauttaminen mustille viljelijöille. Vaikka heitä oli 700000 heidän annettiin viljellä vain reilua puolta maasta. Vielä kaksikymmentä vuotta itsenäistymisen jälkeen 4000 valkoista suurtilallista omisti yhä neljänneksen kaikesta maatalousmaasta ja lähes kaiken parhaan maan. Erityisesti hedelmällisin maa keskittyi yhä harvempiin valkoisiin käsiin.1980-luvun ensimmäisessä maauudistuksessa 75000 zimbabwelaista oli saanut maata valtion ja valkoisten suurtilallisten vapaaehtoisten kauppojen ansiosta. Se oli suuri maauudistus, mutta kaukana tarpeesta ja vapaustaistelijoiden odotuksista.

Maailmanpankin painostama rakennesopeutusohjelma vei 1990-luvun alussa teollisuudesta ja palveluista noin 75 000 työpaikkaa. Kurjuus kasvoi samaan aikaan, kun valkoisten omistamat suurtilat rikastuivat ruusuja viemällä ja monet omistajat elivät julkisesti jetset-elämää. Valtaosa sotaveteraaneista ei ollut saanut maata. Näin kuvailevat Zimbabwen maanvaltauksia edeltänyttä tilannetta Zimbabwe Takes Back its Land -kirjan kirjoittajat Joseph Hanlon, Teresa Smart ja Jeanette Manjengwa.

Zimbabwen maaongelma syntyi yli sata vuotta sitten, mutta pitkään uudisasukkaiden määrä oli niin vähäinen, että monet afrikkalaiset pystyivät käytännössä jatkamaan viljelyä aina vuoteen 1945 saakka. Sen jälkeen valkoiset sotaveteraanit ajoivat ainakin 100000 zimbabwelaista kotiseuduiltaan, jonka siirtomaavalta oli aikoinaan määritellyt eurooppalaiseksi. Kukaan ei tiedä kuinka monta ihmistä kuoli näissä jahtauksissa. Yksi tunkeutujista oli toisen maailmansodan Spitfire-pilotti Ian Smith, josta myöhemmin vuonna 1964 tuli Rhodesian apartheid-hallituksen pääministeri. On surkuhupaisaa, että maan väkivalloin anastaneet uudisasukkaat nimittivät häätämiään viljelijöitä maanvaltaajiksi. Shonat olivat sentään viljelleet maita jo lähes kaksi vuosituhatta.

Parjatun maauudistuksen hedelmät

Pitkään on ollut yleinen käsitys, että Zimbabwen nopea maauudistus 2000-luvun alussa oli kaikin puolin katastrofi. Tuotanto romahti, taitaviksi ja ahkeriksi kuvatut valkoiset viljelijät menettivät maansa ja mustat maatyöläiset työnsä. Koko Zimbabwen talouden romahdus ja vuosien 2007–2008 ennätyksellinen hyperinflaatio liitettiin valtauksiin. Tutkijat puhuvat kansainvälisestä mediakampanjasta Zimbabwea vastaan, jossa toistettiin virheellisesti, että jopa 40 prosenttia maasta olisi päätynyt presidentin lähipiirille ja että Mugabe olisi muka ollut veteraanijärjestöjen organisoimien valtausten takana. Väärin, sanovat Zimbabwe Takes Back its Land -kirjan kirjoittajat. Talouslama ei heidän mukaansa johtunut valtauksista vaan setelirahoituksesta ja kansainvälisestä taloussaarrosta. Tutkijoiden mukaan viisi prosenttia vallatuista tiloista ja kymmenen prosenttia maasta päätyi kylläkin lopulta Mugaben eliitin käsin. Maataloustuotanto kuitenkin kasvaa nyt nopeaa vauhtia ja talouden dollarisaatiota vuonna 2009 seuranneen nousun johdosta maataloustuotteet menevät hyvin kaupaksi.  Uudisviljelijät investoivat nyt tiloihinsa sekä muun muassa lastensa koulutukseen.

Tutkijaryhmä vahvistaa ja päivittää tuorrehkojen tutkimusten tuloksia. Tärkeimpien viljelykasvien, kuten maissin ja soijan tuotanto on jo palannut lähes valtauksia edeltävälle tasolle ja esimerkiksi maapähkinää tuotetaan jo yli kaksi kertaa enemmän. Aiempaa pienemmät tilat työllistävät nyt miljoona ihmistä, neljä kertaa enemmän kuin 1990-luvulla, jolla on tutkijoiden mukaan merkittävä köyhyyttä vähentävä vaikutus.

Tutkijoiden esittämän varsin vakuuttavan aineiston perusteella Zimbabwen nopea maauudistus vuosituhannen vaihteessa olikin itseasiassa menestys, joka loi aivan uudenlaisen maatalouden rakenteen ja myös korjasi vuosisataiseen rotuerotteluun perustuvia vääryyksiä. 1980-luvun pienempi maauudistus mukaan lukien 6000 valkoisten tilaa, jotka käsittivät maan itsenäistyessä lähes puolet maasta, on nyt korvattu 245000 maatilalla. Niistä suurin osa on pieniä tai keskisuuria kaupallisia maatiloja. “Zimbabwe on nyt ottanut maansa takaisin eivätkä sen uudet haltijat suostu maauudistuksen peruuttamiseen.”, kirjoittajat kiteyttävät.   

Suuriko kaunista?

Maatalouden tilakoko on yksi kehitysyhteistyön tai miksei yleisimminkin maatalouspolitiikan pitkäaikaisista kansainvälisistä kiistakysymyksistä. Maaseudulle jalkautuneet antropologit ja kehitystutkijat yleensä havaitsevat pienten tilojen edut. Taloutta uusklassisen markkinateorian lintuperspektiivistä tarkastelevat taloustieteilijät puolestaan pitävät pientiloja tehottomina, koska ne tuottavat vain vähän ylimäärää myytäväksi eikä pienten tuotantomäärien jakelu ole kustannustehokasta. Heidän kannattamansa vapaakauppasäädökset estävät suosimasta kotimaista tuotantoa ulkomaisten bulkki-elintarvikkeiden kustannuksella.

Zimbabwen naapurimaassa Mosambikissa hallitus vuokraa suuria maa-alueita monikansallisille agro-liikeyrityksille jopa 50-vuotisin sopimuksin. Tämän uusliberalistisen käytännön taustalla on kiinalaisen kommunismin vaikutus ja viljelijöiden pakkosiirrot yhteiskyliin itsenäisyyden alkuvuosina. Mosambikissa kaikki maa on valtion omistuksessa ja hallitus pitää oikeutenaan siirtää viljelijät mailtaan plantaasien, kaivosten ynnä muiden mega-investointien tieltä. Mosambikin pientilallisten, joita sentään on maan väkiluvusta yli 70 prosenttia, ei odoteta merkittävästi kontribuoivan maan talouskasvuun, vaikka he sentään nykyiselläänkin tuottavat valtaosan maan kuluttamasta ruuasta. Vaikutus bruttokansantuotteeseen on kuitenkin nykyisellään mitätön niin sanottuun resurssiralliin verrattuna, jossa suuryhtiöt investoivat maan infrastruktuuriin miljardeja euroja muunmuassa kivihiiltä ja maakaasua muille mantereille kuljettaakseen. Tutkijaryhmän havainnot Zimbabwessa ovat kuitenkin myös naapurimaissa vahva argumentti pienten ja keskisuurten tilojen hyväksi, sillä ne ovat viime vuosina parantaneet tuotantoaan kaikkein parhaiten. Ne myös kartuttavat valtion katovuosien kannalta tärkeitä viljavarastoja enemmän kuin suurtilat.  

Mosambikin pienviljelijöiden hauras asema

Mosambikin pienviljelijöillä on zimbabwen virkaveljiäkin enemmän vaikeuksia. Muistan kuinka helmikuussa 2012 Mosambikin eteläisessä Maputon maakunnassa oli sadekausi ja pellot puskivat kassavan lehtiä, maissia, bataatin lehtiä, salaattia ja vihanneksia. Istuin viikunapuun varjossa jo neljättä tuntia odottelemassa kuljetusta lähimpään kaupunkiin, Boaneen. Maalaisista useimmilla oli iso säkillinen jotain myytävää, pellon antimia. Säälin salaatteja ja helposti nahistuvia lehtivihanneksia ja ihmettelin, että miksi kukaan ei osoita hermostuneisuutta siitä, että lava-auto ei tule ja osa pellon antimista jää ehkä myymättä. Päinvastoin he yrittivät viihtyä vitsaillen, flirttaillen ja vaihtaen kuulumisia. Lava-auto tuli vasta myöhään iltapäivällä, jolloin minä ja isäntäperheeni, entisiä kaupunkilaisia, olimme luovuttaneet jo tunteja sitten.

Sadekaudella maanviljelijät heräävät aamuvarhaisella kitkemään rikkaruohoja, kylvämään, istuttamaan ja korjaamaan satoa sekä tarpeen mukaan kastelemaan, sikäli kun muuta kuin sadevettä on saatavilla. Lähtö kaupunkiin merkitsee sitä, että pellolle sinä tai seuraavana päivänä tuskin ehtii. Viljelijät myyvät usein satonsa itse Boanen markkinoiden kaltaisissa paikoissa tai kaupunkien kaduille levitettyjen peitteiden päällä. Säilytysmahdollisuutta ei yleensä ole, joten viljelijät joutuvat palaamaan kotiinsa jo samana iltana tai yön ensin kadulla nukuttuaan.

Informaalien myyjien asema on lähes lainsuojaton, olivat he itse viljelijöitä tai ei. Yleensä he ovat maksaneet myyntioikeudestaan, mutta ajoittain kaupungit pyrkivät sulkemaan tiettyjä katuja informaalilta kaupalta. Mosambikin pääkaupungin Maputon pormestarin alkuvuodesta 2012 julistama sota katumyyntiä vastaan kaatui nopeasti omaan mahdottomuuteensa, koska toisaalta asukkaat ovat riippuvaisia katumyyjien työstä ja toisaalta arviolta 70 000 kaupunkilaista perheineen elää katumyynnillä. Varsinaisen kampanjan loputtuakin olen viime viikkoina nähnyt useasti kuinka poliisi on tehnyt mielivaltaisia rynnäkköjä myyntipisteisiin ja vienyt sadon ja muovilaatikot mennessään. Myyjät ovat poliisit nähtyään paenneet kaiken sen kanssa, minkä ovat ehtineet ottaa mukaansa.

Vaikka pienviljelijöiden parin–kolmen hehtaarin pellot tuottavat usein aivan kohtuullisesti hehtaaria kohden, ovat nykyisenkaltainen hajautettu jakelu, huonot tiet ja maatalouspalvelujen puute myrkkyä tilojen kehitykselle. Sopimukset agro-liikeyrityksien kanssa saattavat toki tuoda dollareita valtion kassaan, mutta monesti ne vaarantavat mosambikilaisten sentään laissa turvattuja oikeuksia maahan. Lisäksi valtion ja suuryritysten väliset sopimukset ovat salaisia, joten kansalaisten on vaikeaa arvioida niiden hyödyllisyyttä. Toivoa sopisi, että Mosambik ja sen kansainväliset ystävät, sikäli kuin kehitysyhteistyösuhteessa voidaan varsinaisesta ystävyydestä puhua, heräisivät näkemään pientilojen edut maan kehityksen, ruokaturvan ja köyhyyden vähentämisen kannalta. Vaurauden edistämiseksi tarvittaisiin toki myös ylipaikallisia tukirakenteita, kuten viljapankkeja, kastelujärjestelmiä, jakelujärjestelmiä ja maatalousneuvontaa. Viime vuosina yleistyneen maankahmimisen jatkuminen merkitsisi paluuta kolonialismiin ja vaarantaisi maan yhteiskuntarauhan.

Vastentahtoinen oppitunti

Vuosien 1997–2002 maanvaltaukset eivät millään muotoa olleet kontrolloitu prosessi eikä niistä puuttunut väkivaltaakaan, vaikka sitä on kenties liioiteltu. Maanvaltauksissa kuoli yhdeksän tilallista ja kymmeniä maatyöläisiä. Jokainen ihmisuhri on tietenkin liikaa, mutta harvoinpa kansainvälisen yhteisön ja väkivaltaisen hallinnon tahtoa vastaan on täysin uhreittakaan noustu. Tuntuu siltä kuin moraalinen tuohtumus yhä kohdistuisi helpommin ja voimakkaammin mustien afrikkalaisten vastarintaan kuin vaikkapa poliisin koviin otteisiin. Missä olivat länsimaisten media-yhtiöitten televisiokamerat syyskuussa 2010, kun Maputossa kuoli 13 leipää vaativaa mielenosoittajaa poliisin luoteihin.

Elokuun parlamentti- ja presidentinvaalit olivat muistutus siitä miksi Zimbabwesta ei juuri tekisi mieli ottaa oppia. Ilmaisunvapaus on surkealla tolalla: tapaamani zimbabwelainen bantu-kielten tutkija ei uskalla viedä Etelä-Afrikasta kotiinsa Zimbabwen maauudistusta käsitteleviä kirjoja, vaikka niiden luulisi olevan vaarallisempia Etelä-Afrikan vallanpitäjille. Etelä-Afrikassa kun aivan valtaosan maasta omistavat edelleen buurit. Tässä mielessä Zimbabwe on pysynyt ilottomana, jollaiseksi Bob Marley -vainaa nimitti eteläisen Afrikan silloisia apartheid-maita laulussaan War viitaten Etiopian keisari Haile Selassien YK-puheeseen. Tämä ei kuitenkaan saisi estää näkemästä, kun Zimbabwessa tapahtuu jotain myönteistä, kuten maauudistuksen vakiintuminen ja tuotannon paraneminen.
      
Zimbabwelaisten maanvaltauksia ei voi tarkastella kokonaan irrallaan mustien afrikkalaisten yhä jatkuvasta vapaustaistelusta, jonka edellisiä huipentumia olivat siirtomaavallan purkaminen Afrikassa ja rotuerottelun lopettaminen Yhdysvalloissa. Etelä-Afrikan soisi silti siirtyvän oikeudenmukaiseen maanomistukseen naapurimaataan rauhallisemmin. Suurista vapaustaistelijoista, mosambikilaisen räp-muusikko Azagaian sanoin, “omaisuuden taistelijoiksi” muuttuneiden korruptoituneiden poliittisten johtajien siirtäminen sivuun ja luonnonresurssien uuskolonialistisen riiston lopettaminen olisivat samanlaisia edistysaskeleita. Kamppailu atlanttista orjakauppaa vastaan kesti 400 vuotta. Toivottavasti ei mene niin kauaa, että Martin Luther Kingin kuuluisa unelma vapaudesta toteutuu eteläisessä Afrikassa.  

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Uudet homopostimerkit ja Mosambikin muoti


Suomen uudet homopostimerkit täältä. Ne perustuvat taiteilija Tom of Finlandin toisen maailmansodan aikaisiin piirroksiin. Sinänsä pidin ideasta, mutta joidenkin merkkien natsihatut jäivät mietityttämään.

Viime aikoina siitä natsihatusta, joka löytyy osasta postimerkkejä, on tullut oikea muotivillitys Mosambikissa tai ainakin Maputossa. En oikein tiedä mitä pitäisi ajatella natsihatun käytöstä fetissinä. Natsihattu liittyy herruuteen ja sikäli se toki teknisesti ajateltuna sopii roolileikkeihin, joissa leikitään vallalla. Mutta tulisiko natsismin symboleihin suhtautua – ainakin makuuhuoneen ulkopuolella – yksinomaan vakavasti eikä unohtaa, että ne liittyvät kansanmurhaan ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.

Monesti hatun Maputon kaduilla tai maan televisiossa nähdessäni ihmettelen, että tietävätkö hatun pitäjät ollenkaan sen historiaa. Nyt mietin, että ymmärsivätkö postimerkkejä suunnitelleet suomalaisetkaan kuulemma maailman parhaiden peruskoulujen maasta. Oliko provokaatio tietoinen? Mutta ehkäpä vielä saamme kuulla tästä lisää.