Blogin nimi viittaa Benedict Andersonin metaforaan, jonka mukaan kansakunnat uneksivat itsensä sekä mosambikilaisen kirjailijan Mia Couton romaaniin Terra Sonâmbula (Unissakävelijämaa). Unissakävelijämaan uneksinta jatkuu yhä ja kuten olettaa sopii välillä kovin rauhattomana, kiistoissa, seremonioissa, kaduilla, keskusteluissa, musiikissa...

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kansanuutiset: "Taksimin takana"

"Eniten meitä tukevat meidän omat äitimme, sillä he jos kuka tietävät, että me tarvitsemme tukea"

– turkkilainen mielenosoittaja syytöksiin ulkovaltojen masinoimasta protestista

Käväisin Turkissa täydennyskoulutusmatkalla ja sen ohessa syntyi – Platonin luolavertauksen ja Baudrillardin simulaatioksi kehittelemän uus-marxilaisen ideologiakritiikin inspiroimana – reportaasi Turkin opiskelijakansannoususta, Kansanuutisten verkkosivuilla nimellä "Erdogan haluaa muuttaa Turkin supermarketiksi".

Yhtä lailla Turkissa kuin Venäjällä, Iranissa tai täällä Mosambikissa vallanpitäjien ja valtamedian suosima selitys protestien ilmetessä on, että mielenosoittajat ovat länsimaiden sätkynukkeja. Kansainvälistä mediaa puolestaan syytetään maan destabilisoinnista, kun ne tiedottavat siitä mistä maan oma media vaikenee. Autoritäärinen hallinto ei halua uskoa oman maan kansalaisten olevan itsenäisesti tyytymättömiä vaan heidän uskotaan olevan CNN:n, BBC:N tai CIA:n manipuloimia.

Olen itsekin toki kriittinen suurten media-yhtiöiden lyhytjännitteiseen kiinnostukseen protesteihin. Ne haluavat kuvaukselliset Tahririn aukionsa eivätkä välitä kuunnella kunnolla protestin syitä. Näin ne tulevat tehneeksi karhunpalveluksen vallankumouksellisille, joita aletaan jahdata pian sen jälkeen, kun kamerat ovat suunnanneet kotiin. Näin kävi esimerkiksi Egyptissä, jossa Muslimiveljeskunta on näyttäytynyt liittoutuneen entisten kiduttajiensa armeijan ja salaisen palvelun kanssa vallankumouksellisia vastaan.
Eskişehir, sunnuntai 9.6. Kuva: Noora Vikman.

Jutussa mainittu Eskişehir on keskikokoinen kaupunki, jossa kuitenkin on suuri yliopisto. Tämän vuoksi kansannousulla, etenkin protestileirillä, on Eskişehirissä nuoret opiskelijan kasvot. Odotettavissa on protestin hiljenemistä kesäkuukausien ajaksi tai siirtymistä toisiin kaupunkeihin.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kansanuutiset & Voima: "Olivatko Zimbabwen maanvaltaukset sittenkin menestys?"

Tässä jälleen yksi esimerkki todellisuudesta, joka ei vuosiin kelvannut länsimaiselle lehdistölle tai yleisölle: maatalouden menestystarinasta (ilman apua) Zimbabwessa.

Kansanuutisiin kirjoittamaani kirja-arvosteluun pääset tästä ja Voima/ Fifi -juttuuni tästä.




perjantai 7. kesäkuuta 2013

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Avasin lyhytviestitilin ja muuta tajunnanvirtaa

Viime kuussa Mosambikin blogeillani oli 1555 lukijaa, mikäli hakukoneyhtiön tilastoihin on luottamista. Se on toistamiseen uusi ennätys, vaikka en tiedä onko se kuinka paljon noin niin kuin blogi-mittakaavassa, ja seassa lienee myös kaikenlaisia robotteja. Avasinkin sitten  lyhytviestitilin, jota en tosin ole vielä kauheasti käyttänyt. Mitä tulee valokuvaukseen niin en jaksa läheskään aina kuvittaa näitä kirjeitä, vaikka tykkäänkin kovasti valokuvista ja kuvaamisesta. Elämme tosin niin visualisoituneessa maailmassa, että kuvittamaton blogi-kirje lienee kyllä lähes rikos. Naisasianainen Lucina Hagman ei ollut aikuiseksi vartuttuaankaan vielä nähnyt kuin ne muutamat kuvat, joita on Kälviän kirkossa, samat joita itsekin teini-ikäisenä koulukirkossa ihmettelin. No se oli tosin 1800-luvun puolella ja nyt elämme toisia aikoja, jotka joidenkin suomalaisten toimittajien mukaan ovat erityisen messeviä, mutta sitä sopii kyllä epäillä. Sain postissa Olli Tammilehdon kirjan Kylmä suihku, joka kertoo nopean yhteiskunnallisen muutoksen välttämättömyydestä, jotta voisimme ihmiskuntana edes hidastaa ilmastonmuutosta. Samana aamuna vedenlämmitin lakkasi toimimasta ja olin joutunut ottamaan kylmän suihkun.